Polisztirol Beton

KÖNNYŰBETON, POLISZTIROL BETON, HŐSZIGETELŐ BETON


De mi is az a könnyűbeton ?

A 2000 kg/m3 száraz testsűrűségnél könnyebb betonokat, melyeknek egyik fajtája a polisztirolbeton, könnyűbeton-nak nevezzük.Testsűrűség szerint 200 - 1000 kg/m3 -ig hőszigetelő, 1000 - 1600 kg/m3 -ig hőszigetelő nagy nyomószilárdságú könnyűbeton-ról beszélünk. Az adalékanyagok segítségével komoly hő és hangszigetelési jellemzőkkel rendelkező aljzatok készíthetők. Hőszigetelő beton készítése házilag is kivitelezhető, keverése a betonkeveréshez hasonló. Alapanyaga az expandált polisztirol gyöngy, vagy expandált polisztirol hab őrlemény, melynek testsűrűségét víz, cement, homok, valamint speciális térfogatnövelő használatával állítjuk be.


A könnyűbeton fő alkalmazási területei!

 1. Padlásfödémek hőszigetelése
 2. Nem járható lapostetők hőszigetelése
 3. Terasztetők hőszigetelése
 4. Tetőfelújítás könnyűbetonnal
 5. Medence hőszigetelő aljzata és oldalfala
1. PADLÁSFÖDÉMEK HŐSZIGETELÉSE

Megfelelő szilárdságú és nem gombabontott faszerkezetű padlásfödémek hőszigetelésére a terhelési igénybevételnek megfelelő testsűrűségű könnyűbeton alkalmas. A könnyűbeton közvetlenül a fafödémre kerül. A könnyűbeton és a fafödém között párazáró jellegű elválasztó réteg (pl. polietilén fólia), vagy hőszigetelő anyag (pl. polisztirolhab) alkalmazása tilos! Ellenkező esetben a fafödémbe bezáródhat a nedvesség, a pára, ami a faszerkezet tönkremenetelést eredményezi. A könnyűbeton páraáteresztő képessége révén szellőzni engedi a fafödémet. Szilikátbázisú padlásfödémeknél nagyobb terhelhetőségi igény (pl. raktározás) esetén az 500 kg/m3 , illetve a 700 kg/m3 könnyűbeton alkalmazása indokolt. Pontszerű terhelések esetén a könnyűbetonra vékony kavicsbeton réteg is készíthető. Amennyiben a födémre polisztirolhab hőszigetelés is kerül, azt a könnyűbeton védi a sérülésektől és a rovaroktól, rágcsálóktól.
2. NEM JÁRHATÓ LAPOSTETŐK HŐSZIGETELÉSE

Szilikátbázisú födémeknél a könnyűbeton lejtésadó réteg a polisztirolhab hőszigetelésre kerül. A csapadékvíz-szigetelés az 500 kg/m3 könnyűbeton kellősített felületére ragasztható, vagy a 350 kg/m3 könnyűbetonon kavics vagy járólap leterheléssel rögzíthető. +20 Co belső léghőmérséklet és 50 % belső relatív páratartalom alatt, monolit vasbeton födém esetén páratechnikai réteg beépítése szükségtelen. Trapézlemez födémeknél a vályúk kitöltésére is és a bordák felett 3 cm vastagságig 500 kg/m3 könnyűbeton alkalmazható. A hőszigetelés közvetlenül a könnyűbetonra kerül, szárazon fektetve. A csapadékvíz-szigetelés rögzítési módja: mechanikai rögzítés. Amennyiben a trapézlemez átlapolásai tömítettek, a födém párazáró, akkor páratechnikai réteg beépítése nem szükséges.
3. TERASZTETŐK HŐSZIGETELÉSE

Az 500 kg/m3 könnyűbeton lejtésadó réteg a polisztirolhab hőszigetelésre kerül. A csapadékvíz-szigetelést a terasz burkolati rétegei leterheléssel rögzítik. A szerkezetbe párazáró réteg beépítése szükséges.
4.TETŐFELÚJÍTÁS KÖNNYŰBETONNAL

A tetőfelújítás diagnosztikai vizsgálattal kezdődik. A meglévő rétegrend ismeretében határozható meg az utólagos hőszigetelés szükséges mértéke és ez által a könnyűbeton vastagsága.

A TETŐFELÚJÍTÁS MÓDJA

 • A meglévő csapadékvíz-szigetelés felületi hibáit foltszerűen ki kell javítani.
 • 500 kg/m3 könnyűbetont kell beépíteni 2% lejtéssel, a mélyponton (a vízelvezető szerkezeteknél) legalább 5 cm vastagságban.
 • A könnyűbetonon keresztül a tetőt a meglévő hőszigetelő rétegig perforálni kell.
 • Az új csapadékvíz-szigetelés az könnyűbeton felületén közvetlenül elhelyezhető.

A KÖNNYŰBETON FELÚJÍTÁS ELŐNYEI

 • A meglévő, nedves, vizes tetőszerkezeti rétegeket nem kell lebontani.
 • Nincs hulladékelhelyezési, -tárolási probléma, ezért környezetkímélő a felújítási mód.
 • A bontási, szállítási és hulladéktárolási költségek megtakaríthatók.
 • A felújítás ideje alatt nem történik újabb beázás, mivel a meglévő csapadékvíz-szigetelést nem kell lebontani. Sőt a foltonként kijavított meglévő vízszigetelés a könnyűbeton készítése idején a technológiai védőréteg szerepét is ellátja.
 • A meglévő tetőszerkezet az könnyűbeton páraelvezető képessége révén kiszárad. A száradást elősegíti a hőszigetelő könnyűbeton, mert a meglévő tetőszigetelés melegebb környezetbe kerül, így a benne lévő nedvesség elpárolgása felgyorsul.
 • Jelentős mértékben javul a lapostető hőszigetelő képessége és hőcsillapítása.
5.MEDENCÉK HŐSZIGETELŐ ALJZATA ÉS OLDALFALA

A családi házak kertjeiben létesülő fürdőmedencéknél aljzatbetonként az 500 kg/m3 testsűrűségű könnyűbeton, oldalfal megtámasztásként a medence fala és a talaj között 350 kg/m3testsűrűségű könnyűbeton alkalmazható. Az könnyűbeton aljzatra nyári időszakban már 2 nap múlva ráhelyezhető a medence aljzata. Az oldalfal könnyűbeton megtámasztás esetén csekély a könnyűbeton nyomása, így a medencefal terhelése elenyésző. A hőszigetelő képesség révén pedig a medence vizének oldalirányú hővesztesége is csekély.

A POLISZTIROLBETONNAL KÉSZÜLT ÉPÜLETSZERKEZETEK TULAJDONSÁGAINAK JAVULÁSAI:

 • javítják az épületszerkezet hőszigetelő képességét és hő csillapítását
 • páragazdálkodó képességükből adódóan kedvezően befolyásolják az épületszerkezet páradiffúziós működését
 • nem éghetők, ezért az épületszerkezet tűzállósága javul
 • lapostetőkön alkalmazva biztosítják a csapadékvíz-szigetelés megfelelő lejtését, és merev, szilárd aljzatát
 • vízfelvételük csekély, így nem fagyveszélyes anyagok
 • kötött állapotú feltöltést biztosítanak
 • házilagos és iparosított kivitelezéssel egyaránt beépíthetők.
KÉRDÉSEIKKEL BIZALOMMAL FORDULJANAK HOZZÁNK!

______________________________________________________________________________________________

KONTRA JÓZSEF 06/30-922-5693

FRISS IMRE 06/20-217-8942